HOHO groep

HOHO groep

donderdag 27 juli 2023

Dag 5: Llanddudno - Anglesey - Cearnarfon

Llanddudno - Anglesey
Na het ontbijt vertrekken we naar het eiland Anglesey. Vandaag is het met een iets rustiger tempo. We kunnen een uur later ontbijten. Vanaf 07:45 uur. Dat vergt wel enige diplomatie. Het hotelpersoneel is gewend om slechts vanaf 8 uur de deuren van het restaurant te openen. Typische Britse traditie. Deuren gaan slechts open om 8 uur. We hebben ze toch tot enige soepelheid kunnen bewegen en een kwartiertje vroeger laten starten..
Hotel Dunoon in Llanddudno.
We vertrekken om 08:50 uur met als eerste bestemming: het plaatsje met de langste naam ter wereld. Te moeilijk om dat hier te schrijven, maar men kan het ook weergeven als volgt: 'De parochie van de Heilige Maria in het dal van de witte hazelaar bij de snelle maalstroom en de parochie van de heilige Tysilio bij de rode grot'. 
Bord aan het station met die knullige naam. Halte op de lijn naar Anglesey en naar de kust te Holyhead.
We komen er na 40 km rond 9:45 uur toe. De naam is een publiciteitsstunt van een rare lokale notabele. Dit in de hoop op meer toeristen in de toekomst te mogen ontvangen. Dat lukt aardig, want de ene na de andere toeristenbus heeft hier een stop. Verder is er niets te beleven. De bijhorende souvenirshop doet er wel goede zaken.
In het station met die onnozele naam.
Soevenirshop waar de toeristen naar toe gelokt worden.
Menai brug.
We vervolgen onze route waarbij we de Menai brug ontdekken. Al sinds mensengeheugenis werd deze Menai Strait met veerbootjes overgestoken. Toen in 1801 Ierland bij het Verenigd Koninkrijk werd gevoegd kwam er behoefte aan een snellere verbinding. Het resultaat was de bouw van de Menai Suspension Bridge, de eerste moderne hangbrug ter wereld, die gebouwd werd voor zwaar verkeer en die sinds 1826 Anglesey met het vasteland verbind. De verbinding naar de ferry's in Holyhead is hiermede gerealiseerd.
Menai bridge die het vasteland verbindt met het eiland Anglesey.
Menai bridge
Bij de oplevering was de brug met zijn 386 m ook de langste ter wereld. Ze is ook 30 m hoog, wat betekent dat de scheepvaart niet gehinderd werd. De pijlers staan 176 m uit elkaar. Architect: Thomas Telfort.
Menai Suspension Bridge over de Menai zee-engte.
Anglesey.
Het eiland Anglesey werd vroeger ook wel de Mona of Mon Mam Cymru genoemd, wat 'moeder van Wales' betekent. Het dankt zijn naam aan zijn vruchtbare grond die altijd overvloedige oogsten opleverde. Het eiland is gescheiden van het vasteland door een ondergelopen vallei, de Menai Strait. Anglesey ligt op de snelste route van Londen naar Dublin in Ierland. Het eiland is een waar natuurparadijs met meer dan 220 km beschermde kustlijn. Iets voor royalisten: Prins William en Kate hebben hier ook gelogeerd! Straf hé!

Beaumaris. Van 10:35 uur tot 12:15 uur.
Verder op Anglesey naar het stadje Beaumaris. De hoofdattractie hier is 'Beaumaris Castle' dat aan de rand van de stad uitkijkt over de Menai Strait. Het kasteel is een van 10 kastelen van de 'Iron Ring of Castles' die Edward I bouwde om zijn greep op Noord-Wales te verstevigen. 
Beaumaris Castle.
Ik herinner me dat ons werd verteld, dat dit het mooiste niet afgewerkte kasteel is. Het concentrische kasteel is in perfecte symmetrie uitgewerkt. Een lage buitenste muur, waarachter een hogere muur.
Beaumaris Castle is aangewezen als UNESCO Werelderfgoed. 
Op de pier van Beaumaris.
Langs de pier zien we vele jonge vissertjes actief met het vangen van krabbetjes.
De pier van Beaumaris. Foto: Dirk Asselman
Bangor: Middaglunch. 13:00 - 14:10 uur
Vanaf Beaumarin rijden we naar Bangor. Bangor is ook bekend voor zijn universiteit. Hier is er in 'The Castle' een typische Welsh middaglunch besteld in een typische pub: kip gefrituurd in paneermeel, gevolgd door 'Fish and chips'. Typischer kan niet. Overvloedige porties, waardoor ik de helft dien terug te geven.
Aan de bartoog van de pub, The Castle.
Aan de toog in de bar van de pub, The Castle.
Cearnarfon  an 14:30 tot 17:00 uur.
Ten westen van Bangor, een 20 minuten rijden, aan de monding van de rivier Seiont ligt Caernarfon, de historische hoofdstad van Noord-Wales. 
Bangor - University. Foto: Rita Yperman.
Uitleg wordt gegeven door Ildi, de gids voor onze week.
De belangrijkste attractie is het kasteel. Dit belangrijke bouwwerk gelegen vlak aan het water wordt wereldwijd erkend als één van de mooiste voorbeelden van middeleeuwse architectuur. 
Cearnarfon - Stadsmuur. Foto: Rita Yperman.
De machtige burcht van Cearnarfon castle. Symbool van Engelse overheersing.
Sinds 1911 vindt in Caernarfon Castle de investituur plaats van de nieuwe Prince of Wales. Daarvoor gebeurde dat in Londen in het paleis van Winchester. De latere Edward VIII was de eerste die voor deze plechtigheid naar Wales kwam. 
Binnenplaats van het Cearnarfon Castle.
Aan een maquette van het kasteel.
Ook koning Charles uit het huis van Windsor, werd in 1969 in Cearnarfon Castle geïnstalleerd door Elisabeth II. Het is nog af te wachten of de laatste 'Prince of Wales', prins William, hier nog zal gekroond worden. Het is een politiek delicate kwestie. Valt op te volgen. Wij zullen zeker kunnen getuigen dat we hier op deze historische plaats geweest zijn.
Cearnarfon Castle
Cearnarfon staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het Cearnarfon Castle is met zijn veelhoekige torens gebouwd als de zetel van de regering van Noord-Wales. 

Logies.
Na het bezoek aan Cearnarfon, is het programma voor vandaag afgewerkt. We rijden nog 45 minuten tot aan ons hotel in Llandudno. Hier komen we er toe om 18:00 uur waar we logeren voor de 2de nacht in het Dunoon Hotel
Route dag 5: Anglesey eiland.  135 km.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten